Csíkszereda nem megelőzött, lekörözött minket

  Az elmúlt hónapokban többször dörgölték az elégedetlenkedők orra alá, hogy Székelyudvarhely a látszat ellenére igenis fejlődik, hisz a város „30 millió euró (!!!),

  azaz közel 150 millió lej (!!!) vissza nem térítendő támogatást nyert EU forrásokból”. A sok felkiáltójellel is azt próbálták tudtunkra adni, hogy ez nem akármilyen eredmény. Nem bizony. Egyrészt messze nem annyi, amennyit három és fél éve ígértek, másrészt feleannyi, mint amennyit például Csíkszereda tudott lehívni.

  A mostani ciklusban a megyeszékhelyen lebonyolítás előtt-alatt álló projektek összértéke 64 millió euró, ebből 58 millió euró vissza nem térítendő támogatást az Európai Unió nyújt.

  Ezzel a hat megyéből álló (Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben) Központi Fejlesztési Régió megyeszékhelyeinek rangsorában, az uniós alapok lehívásának tekintetében Csíkszereda az élen jár.

  Vajon hány felkiáltójellel kéne ezt az udvarhelyiek tudtára adni?

  Köröket vernek ránk

  Hogy Udvarhelyhez képest Csíkszeredában mennyivel jobban dolgoznak, az meglátszik a két város idei költségvetéséből.

  Köztudott, hogy idén Székelyudvarhely 86 millió lejből gazdálkodhat. Persze, hiába keressük a tételek között a sokat hangoztatott 30 millió eurót, mert bár lehet, hogy valahol papíron létezik, az idei EU-s támogatásoknál mindössze 10 millió lej (!!!), azaz alig 2 millió euró (!!!) szerepel. (Továbbá saját költségvetéséből való beruházásra mintegy 13 millió lejt fordítanak.)

  Ami pedig Csíkszeredát illeti, a megyeszékhely önkormányzata idén 384 millió lejjel számol. A pénz a legnagyobb hányadát az európai uniós források teszik ki, amelyek meghaladják a 200 millió lejt. Fejlesztésekre összesen 305,9 millió lejt szánnak (ez az udvarhelyi összeg tizenháromszorosa!!!!!!!), ebből 80 millió lej a város korábbi évekből megtakarított többlete, továbbá 225,8 millió lej pályázati forrásokból várt pénzösszeg.

  És ami még érdekes, hogy ezt a 225 millió lejt, amelyből az európai uniós projekteket fogják finanszírozni, már az idei költségvetésbe be kellett vezetni, annak ellenére, hogy teljes egészében csak 2023 decemberéig kell elköltenie a városnak.

  Hát valahogy így néz ki egy fejlődő város, amelynek a jövője is ígéretes. Ennek ellenére még így is akadnak olyanok, akik úgy vélik, hogy lehet ezt jobban is csinálni. A hétvégén előválasztásokat tartanak a megyeszékhelyen, mert van egy új csapat, amely szerint „új lendületet kell hozni a csíkszeredai közéletbe, új irányt kell adni a város fejlődésének.”

  Mindeközben Udvarhelyen megelégednénk simán a lendülettel és az iránnyal is, legalább érezzük és tudjuk, hogy haladunk valahova...

  Nem elvetendő ötlet, hogy amennyiben a Csíkszeredát vezető csapat netalán elbukik az előválasztásokon, akkor nem ártana áthozni őket Udvarhelyre. Ha dolgozni nem is, de legalább oktatni.

   

  További bejegyzések

  © 2020 - Galfield.info