Gálfi: „Nem dolgoztam jól”

  „Kérjék számon rajtam ezeket a mondatokat négy év múlva, üljenek le a Városháza előtti parkban, számolják majd ki éves átlagban az új beruházási pénzeket és azonnal látni fogják, hogy jól dolgoztam polgármesterként vagy sem.” (Gálfi Árpád) 

  A címben szereplő mondatot ugyan még nem vette ajkára Udvarhely polgármester, de ha bárki erről kérdezné, nem mondhatna mást, mert akkor hazudna. De ezt ő is tudja.

  Négy évvel ezelőtt ugyanis a következőket mondta: „Polgármesterként ezt vállalom, négy év múlva ezt kérjék számon rajtam: 2020-ig évi 10-15 millió euró költségvetésen kívüli beruházási pénzt biztosítunk, ezzel több mint 1000 munkahelyet hozva létre a székelyudvarhelyieknek.”

  Nos az 1000 munkahelyet rögtön felejtsük is el! Hacsak nem külföldön hozta ezeket létre, akkor jobb ha nem is beszélünk erről.

  Ami pedig a beruházási pénzt illeti, évi 10-15 millió összesen 40-60 millió eurót jelent a négy éves mandátumra. Ezt is elfelejthetjük.

  Az utóbbi időben a polgármester gyakran említette, hogy „városvezetőként 30 millió euró vissza nem térítendő támogatást hoztak a városnak”, de ez így nem igaz. Ennyi pénzt biztosan nem hoztak, mert ha igen, akkor azt valaki lenyúlta. Utána lehet nézni, idén összesen tíz millió lej pályázati pénz szerepel a költségvetésben, tavaly is nagyjából ugyanennyi volt. Ha összeadjuk, némi jó indulattal azt mondhatjuk, hogy négy év alatt nem a megígért 50 millió euró, hanem „csak” 50 millió lej érkezett a városba pályázatokból. Durván a negyede a megígért összegnek.

  Ami pedig a „hozott 30 millió eurót” illeti, valamikor 1-2-5-10 év múlva biztosan be fog jönni, de azt sem számolhatjuk ide. Egy példával élve: Ha valakit megkérdeznek, hogy mennyi a fizetése, az illető nem fogja beleszámolni az összegbe azt a pénzt, amit csak a következő hónapokban fog megkapni. Tetszik érteni?

  Buntát is ugyanezért szidta

  Négy évvel ezelőtt, amikor a pénzről kérdezték, Gálfi is „elmúltnyolcévezett” rendesen: „Számításaim szerint az alkalmatlan városvezetés miatt az elmúlt nyolc esztendőben Udvarhely és az udvarhelyiek több tízmillió eurótól estek el. Egy Udvarhely erejével és lehetőségeivel rendelkező városnak a városvezető évente legalább 10-15 millió euró külső, költségvetésen kívüli beruházási pénzt kellene előteremtenie. Bukarestből, Budapestről, a brüsszeli uniós forrásokból, a befektetési piacokról, a nagyvilág minden sarkából. Térdig le kell járnia a lábát a városvezetőnek és dolgoznia kellene azért, hogy városát beruházási forrásokhoz juttassa.”

  Gálfi válasza annyira hihetetlenül hangzott, hogy visszakérdeztek:

  „Biztos benne, hogy a jövőben évi 10-15 millió eurónyi új beruházási pénzt tud szerezni Udvarhelynek?”

  Íme a polgármester válasza: „Igen, mert ismerem az udvarhelyiek, az udvarhelyi munkaadók és munkavállalók erejét, ismerem a város gazdasági lehetőségeit. Olyan idők kapujában állunk Romániában és Európában egyaránt, amikor a pénzügyi spekulációknak lassan, de biztosan bealkonyul és visszatér az értékteremtő munka becsülete.”

  Érdemes megjegyezni, hogy Gálfi Árpád felelősséget is vállalt a mondottakért: „Kérjék számon rajtam ezeket a mondatokat négy év múlva, üljenek le a Városháza előtti parkban, számolják majd ki éves átlagban az új beruházási pénzeket és azonnal látni fogják, hogy jól dolgoztam polgármesterként vagy sem.”

  Hát leültünk és kiszámoltuk. A beruházási pénzek éves átlaga a megígért 10-15 millió euró helyett mindössze 10 millió lej.

  Ön tehát polgármester úr, nem dolgozott jól! A kérdés csak az: ezt ön is belátja?

   

   

   

  További bejegyzések

  © 2020 - Galfield.info