Máshol fizetnek a bringás munkába járásért

  Ha a város szolgálatában állsz és olyan problémával kerülsz szembe, amit egyszerűen képtelen vagy megoldani, akkor úgy tudod kihúzni magad a felelősségvállalás alól, hogy keresel egy bűnbakot és őt hibáztatod az áldatlan helyzetért.

  Itt van például a túlzsúfolt városi közlekedés, amely, mi tagadás, élhetetlenné tette Székelyudvarhelyt, mégsem akaródzik senki érdemben foglalkozni vele. Könnyebb ujjal mutogatni a bűnbakra: „Udvarhelyen azért nem lehet normálisan közlekedni, mert mindenki még a vécére is autóval akar menni. És még véletlenül sem akarnak például bringával járni munkába”. És ezzel részükről az ügy lezárva. Boldoguljon mindenki ahogy tud!

  Márpedig ha a fenti mondásban még van is jócskán igazság, és tényleg nehezen tesszük le az autót, eme kijelentés megtételével a problémát messze nem lehet lezártnak tekinteni!

  Egyrészt azt a terelőutat már tegnap meg kellett volna építeni, másrészt ha már a bringázás (és ezen belül a bringás munkába járás) előnyeit ecsetelgetik, akkor igazán tehetnek is ennek érdekében valamit. Volt pár halovány, többnyire civil kezdeményezés az ügy promoválására, de egyelőre úgy állunk, hogy ez az alternatív közlekedési forma pillanatnyilag nem sok támogatást élvez. Jóformán semmilyent. 

  Helyi szinten biztosan nem támogatják. Udvarhelyen még mindig nincsenek bicikliutat, és a következő pár évben nem is lesznek. Egyelőre egy halvány ígérettel próbálják csitítani a kedélyeket, hogy majd... valamikor... a jövőben. És nagyjából ennyi.

  Nem támogatják központi szinten sem. Vannak ugyan törvényhozóink akik szívesen tetszelegnek zöld színben, de ez náluk legfeljebb az éretlenség jele.

  Most pedálozhatunk a külföldi példákkal, de tény, hogy nyugaton nemcsak papolnak a bringás munkába járás előnyeiről, hanem komolyan támogatják is. Például egyre több országban jár anyagi előnnyel a bringás ingázás.

  Jöjjön egy rövid körkép!

   

  Belgium

  Belgiumban kilométerenként 0,23 euró jár a bringával munkába járóknak, amivel a társadalombiztosítási díjat csökkenthetik.

   

  Ausztria

  Ellentétben a cégautóval, a céges kerékpár magáncélra is használható az osztrákoknál, ráadásul a munka céljából megtett utak során kilométerenként 0,38 euró jár a dolgozónak.

   

  Luxemburg

  A luxemburgiak 300 euróval csökkenthetik a befizetett adójukat, ha azt új kerékpárra költik. A céges kerékpár a cégautóval szemben teljesen adómentes a munkáltatók számára, ráadásul akkor sem kell adót fizetni, ha a bringa esetleg megtetszik a munkavállaló számára és csere előtt megvásárolná azt.

   

  Franciaország

  A franciáknál 0,25 euró jár kilométerenként a bringás munkába járásért, igaz, az ilyen juttatások mértékét évi 200 euróban korlátozzák.

   

  Dánia

  Dániában már alapból is olyan sokan bringáznak, hogy csak 12 kilométernél távolabbról bejáró dolgozóknak jár támogatás: ők 1,99 dán koronát (0,27 eurót) kapnak kilométerenként.

   

  Olaszország

  Az olaszoknál Bari városa egyelőre a kísérleti nyúl, 2019-től kilométerenként 20 eurocentet adnak annak, aki bringával jár munkába, és további 4 eurocent jár minden egyéb ügyben Bariban megtett bringás kilométerért. A plafon havi 25 euró, viszont minden hónapban megduplázzák az első tíz helyezett támogatását. A megtett kilométerek számát telefonos applikáció segítségével rögzítik.

  De szép összeget lehet igényelni új kerékpár vásárlására is: 150 euró jár a hagyományos, 250 euró jár az e-bike-ok vásárlása esetén. Bari összesen 3000 kerékpár vásárlását támogatja ilyen módon.

   

  Németország

  A németeknél a személyi jövedelemadó csökkenthető munkába való bringázással, kilométerenként 30 eurocenttel. A munkavállalók és az egyéni vállalkozók céges bringavásárlás esetén akár 40% kedvezményt is kaphatnak a kerékpár árából.

   

  Írország

  A munkáltató 1000 eurós költséghatárig céges kerékpárokat és felszerelést vásárolhat, amit aztán az adó mértékével csökkentett áron megvehet a munkavállaló a cégtől. Amennyiben munkaidőben, munka céljából kell kerékpározni, 0,08 eurót fizet az állam mérföldenként (4,5 eurocent/km) a munkavállalónak.

   

  Nagy-Britannia

  A briteknél is hasonló rendszer működik, mint az íreknél, vagyis a munkáltatón keresztül lényegében adómentesen lehet kerékpárt vásárolni. A mérföldenként adott juttatás munkaidőben itt valamennyivel több, 20 eurocent.

   

  Hollandia

  Háromévente adómentesen vásárolhatnak kerékpárt a holland munkavállalók 749 eurós összeghatárig. Kilométerenként 19 eurocent jár a bringás ingázásért és 1,5%-kal csökken a fizetésünk után befizetendő adó mértéke.

   

  Na ezekre lehetne mondani, hogy valahogy így kell ezt csinálni.

   

  További bejegyzések

  © 2020 - Galfield.info